restoranlarda , hem nakit hem k.kkartlı hemde yemek çekleri satışları

Gönderen Konu: restoranlarda , hem nakit hem k.kkartlı hemde yemek çekleri satışları  (Okunma sayısı 1933 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı peyami

• Yeni Kullanıcı
  • *
Herkese hayırlı işler diliyorum. Daha önceki konularda da benzer 2 soru var ama bu sorun bana çok karışık geldi.
 Biz restoran işletiyoruz. Gün sonlarında z raporu aldığımızda satışlarımızın bir kısmı nakit , bir kısmı kredi kartı , bir kısmı da yemek çeki karşılığı satışlar. Ben bu z raporunu nasıl kayıtlarıma alacağım?  ??? bir türlü bulamadım. direk muhasebe fişlerinden girsem , yemek çekleri için her ay iki defa yemek bedeli altında mult. ticket sodxho gibi firmalara fatura düzenliyoruz satışlarımız birbine girecek. Yardımcı olabilirmisiniz?

Çevrimdışı apple

• Logo Kullanıcısı
  • **
Peyami bey mrhaba,
Bahsettiğiniz konuda yaşanan sıkıntılardan dolayı maliye bakanlığı tereddütleri ortadan kaldırmak üzere Vergi usul kanunu genel tebliği yayınlamıştır. Tebliğ numarası 382 dir.
Kısaca özetlemek gerekirse,
1-)Yemek Çeki dağıtan firmaların çeklerini belirli bir ücret karşılığında satın alarak, bu çekleri personelinin yemek ihtiyaçlarını karşılamak için personeline dağıtan firmalar çeki satın aldıkları yemek aracı şirketlerine ödedikleri ücret karşılığında bu firmadan faturalarını temin edecekler.
Bu kesin ve nettir.

2-)Çek satan firmalar çeki sattıkları firmalara faturasını düzenleyeceklerdir.

3-) Çek firmasıyla anlaşma yapan Restoran veya hizmet işletmelerinin bu durumu nasıl uygulayacağına gelelim.
Restoran işletmeleri Yemek çeki karşılığında yaptıkları satışlar karşılığında Hizmeti alan üçüncü şahıslara Vergi usul kanununa belirtilen belgelerden birini (ödeme kaydedici cihaz fişi, perakende satış fişi veya fatura) vermeyecektir.
İki nüsha olan bu yemek çeklerinin dip koçanı hizmeti alan personelde, üst nüshasıda Restorant işletmesine kalacaktır. bu üst koçan o anki satışın Resmileştirilmesi anlamındadır.
Ancak. Yemek çeki dağıtan firmalara Hizmetin verildiği tarihten itibaren 7 gün içerisinde Faturanın düzenlenip teslim edilmesi gerekmektedir. Yani VUK da belirtilen Belge düzenine uyulması gerekmektedir.

Özetlemek gerekirse: Restorant işletmelerinden hizmet alan üçüncü şahıslara Satılan hizmet karşılığında V.U.K da belirtilen Satış belgelerinden hiçbirisinin verilmemesi gerekmektedir.

Şimdi sizin olaya gelelim:
İfadelerinizden anladığım kadarı ile Firmanızdan yemek çeki karşılığı hizmet alan üçüncü şahıslara Yazar kasa fişi vermektesiniz. Bu durum yanlış bir durum dur.
Daha sonra Yemek Çeki dağıtan firmayada Fatura düzenlemektesiniz sanıyorum.
Yani satmış olduğunuz 1 adet hizmet karşılığında 2 adet Satış düzenliyorsunuz. Yani mükerrer oluyor.

Bu mükerrerliği ortadan kaldırdığınızda herşey yoluna girecektir.
İstediğiniz olayı Go içerisine entegre etmeniz gayet kolay ve basittir.

Kolay gelsin.

yusuf bilgin
Serbest muhasebeci mali müşavir

Çevrimdışı peyami

• Yeni Kullanıcı
  • *
Üstad , doğru söylüyorsunuz , ancak (sodexo ticket...) firmaları bize birer takvim gönderiyor. fatura kesimleri için ayda iki defa , multinet firmasından ise bazı günlerde fatura kesimi belgesi alamıyoruz. Multinetin fatura  kesimini alacağımız süre 7 günü geçerse fatura verme süresini geçireceğimiz için usulsüzlük yapmış olmayacakmıyız.? gerçi burası vergi mevzuat bölümü değil ama yine de söylemek istiyorum.

Çevrimdışı apple

• Logo Kullanıcısı
  • **
V.U.K nun 231. maddesi belge düzeninde uyulması gereken kuralları düzenlemiştir.
bilindiği gibi kanunlarda sürekli düzenlemeler yapılmaktadır. 3239 sayılı kanunun 20. maddesinde VUK 231 maddesinin uygulaması şu şekildedir.

Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî 7 gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.

Satışlarınızın Yemek çeki ile yapılmış olması,
Satışlarınızın vadeli yapılmış olması
Satışlarınızın nakit yapılmış olması
Satışlarınızın Çek yada senetle yapılmış olması

Bu maddenin uygulamasını değiştirmez.
Resmi muhasebenizden sorumlu Danışmanınızdan Konuyla ilgili bilgi almanızda yarar var.