Merhaba,
Logo biraz geç de olsa kullanıcıyı dinlemeye başlıyor. Yazdığım bir mesaja Logo daki arkadaşın 17.01.2006 yazdığı cevap ve mesajım aşağıdadır.
Konu: Lks2 -Lks 2 ve Enter tuşu alerjisi hk.
Sayın YALÇIN,
İletiniz incelenmiş olup değerlendirmelerimiz aşağıda sunulmuştur.
Logo Business Solutions olarak MS Windows tabanlı programlarımızda işletim sisteminin tuş kombinasyonlarını kullanarak uyumluluğu ve platformlar arasında farklı kullanım yaratmamayı hedeflediğimizden sekme tuşu olarak tab / shift tab tuşları kullanmaktayız. Bilgilerinize sunar çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Ecevit YILMAZ
Ürün Destek Yöneticisi
Logo Business Solutions
-----Original Message-----
From: Kadri YALÇIN [mailto:kadri_yalcin@hotmail.com]
Sent: Saturday, December 31, 2005 7:40 PM
To: LBS Destek
Subject: Lks2 -Lks 2 ve Enter tuşu alerjisi hk. -ecevit
Merhaba,
Ben aslında bu emaili ürün geliştirme bölümüne yazmak istiyordum. Nereye
göndereceğimi bilemediğim için size yazdım. Umarım ürün geliştirme ekibine
***** dan sonraki yazıyı ve ekteki dosyayı iletirsiniz.
Merhaba,
Ben daha önce 4-5 yıl bilfiil Lks dos programınızı kullanıyordum. Çok
severek kullandığım bir programdı.
Yenisi çıkınca acemi kalmayalım diye aldık demo sunu incelemeye başladık.
Yanlız programa dikkat ettim. Enter tuşuna görev verilmiyor.
Bence bu da kullanışlılığını azaltıyor. İlk örneğini Alt+5 tuşu ile
çalışan ek indirimler için vereyim.
ben numeric key pad i 5 parmak kullanıyorum. Enter tuşu olsaydı daha seri
yazmış olacaktım. Sorun benim seri yazmam değil. Öyle olsaydı ben sol elimi
tab tuşuna değilde kağıttaki sırayı takip etmek için kullanmış olabilirdim.
Bu emailin ekinde size delphi ile yazılmış bir program iskeleti
gönderiyorum. Onu incelerseniz kısıtlı bilgime rağmen ek indirimlerde Enter
tuşu ile bir alt satıra geçilebileceğini görebilirsiniz.
Bu program iskeletini kullanabilmeniz için öncelikle lks de 5 indirimli bir
kaç malzeme satırı eklenmiş bir fatura kaydedin.
Daha sonra bu programda faturayı kaydettiğiniz firma no,donem no ve
faturanın fiş numarasını girin.
sonra git butonuna basın. Daha sonra browser da herhangi bir yerdeyken Alt+Q
tuşuna basın.
size ek indirim formuna benzer bir form gelecek. Bu 5 indirime izin verecek.
5 ten fazla varsa indirimleri 5. nin içinde hesaplayacak.
Burada isterseniz enter tuşu, isterseniz aşağı,yukarı ok tuşları ile
gezinebilirsiniz. Rakamları değiştirip entere basarak bir alt satıra
geçebilirsiniz.
şu an için her beşinin dolu olmasına dikkat edin. İskelet olduğu için tüm
kontrolleri yapmadım. Ayrıca sizin satır generatorunuzu bilmediğim için
kayıt ekletmedim.
Anlatmak istediğim:ben kısıtlı bilgimle bunu yapabiliyorsam. Siz hayli
hayli yapabilirsiniz. Bu programın kullanışlılığını arttıracaktır.
Hatta malzemenin indirim alanındayken '+' tuşundan sonra girilenleri
'enter' tuşuna basılana kadar bir değişkene toplayıp daha sonra bunları ek
indirim olarak oluşturulabilir. Mesela '+' dan sonra
'5','+','3','+','10','+','2', 'Enter' şeklinde tuş vuruşları olduğu zaman
1.isk : 5
2.isk : 3
3.isk : 10
4.isk : 2
şeklinde bir indirim hareketi oluşturulabilir.
Bunun dışında
a) iskontolar oldukça malzemeler arasında dolaşmak zorlaşıyor. Mesela
Ctrl+yukarı ok ile bir önceki malzemeye, Ctrl+aşağı ok ile bir sonraki
malzemeye konumlandırma işi yapabilirsiniz. Böylece bir malzemede 3 tane
indirim varsa 3 defa aşağı ok tuşuna basmamış olabiliriz.
b)Adres alma kısmı bence kullanışlı değil. semtte iken F10 tuşuna basıldığı
zaman semtleri verseydi daha kulalnışlı olurdu. Bir adres seçmek için şimdi
ülke ,il,ilçe,semt seçiliyor. ve bu her ch için yapılıyor.
Bu da çok uğraştırıyor.
Bunun gibi bir kaç şey vardı şu an hatırlayamıyorum.
İyi çalışmalar dilerim.
Sene 2008 1.80 ile Enter tuşu Logo için alerji değil. Bir de mesajın sahibi "bu ne perhiz bu ne lahana turşusu" dedirtecek şekilde biz cümle kullanmış. "Biz windows platformuna bağlı kalacağız." O zaman Shift + Insert in başını niye yediniz? Shift +Insert windows ile uyumlu çalışmıyor. Siz farklı bir anlam yüklemişsiniz. Enter i kullanın programınız daha kullanışlı olsun demişim.
Bu pdf deki 14 nolu madde 1,5 yıl önce istediğim işlemi yapmış oldu. Ne demişler sabreden derviş.....
8 nolu madde de gözüme batanlardan bir ürün için sonsuz barkod nosu verebilme. Daha önce sanırım 3 tane vardı. Ben bunu şunun için düşünüyorum. Fiyatı aynı olan ürünleri tek stok kartında çıkmak için kullanılabilir. Örneğin Halk 350 gr bisküvi nin kakaolu, vanilyalı, çilekli, muzlu vb. türleri var. Bunlar için tek tek kart açmak istemeyenler için Halk 350 Gr Bisküvi olarak bir kart açıp tüm çeşitlerin barkodunu buraya ekleyebilir. O açıdan güzel buldum.
5 nolu madde de fena sayılmaz. Gerçi tanımlı indirim kartı varsa sağ tıklayıp indirim uygula deseydik de aynı işlemi görürdü. Ama indirim kartını tanımlamadıysanız kullanışlı olacak bir özellik. İndirim ile ilgili olarak yukarıdak yazımda bir öneride bulunmuşum ben unutmuşum yeni okuyunca hatırladım.
Hatta malzemenin indirim alanındayken '+' tuşundan sonra girilenleri
'enter' tuşuna basılana kadar bir değişkene toplayıp daha sonra bunları ek
indirim olarak oluşturulabilir. Mesela '+' dan sonra
'5','+','3','+','10','+','2', 'Enter' şeklinde tuş vuruşları olduğu zaman
1.isk : 5
2.isk : 3
3.isk : 10
4.isk : 2
şeklinde bir indirim hareketi oluşturulabilir.
Böyle bir şey de olsaydı güzel olurdu. Bunu faturada sayısal alanlarda dört işlem yapan hesap makinasından yola çıkarak önermiştim.
6 nolu madde de çok güzel olmuş. İskonto kalabalığından insan normal malı göremiyordu. Alt +F7 ye basarak indirim ve masraf satırlarını gizleyebiliyoruz. Toplam indirim ve masrafı görebilmek için her satırın tutar alanına mouse u tutmak yeterlidir. Bize bir hint(ipucu) olarak gösteriyor. Yukarıda 6. madde ile ilgili de yazmışım okudukça hatırlıyorum.
a) iskontolar oldukça malzemeler arasında dolaşmak zorlaşıyor. Mesela
Ctrl+yukarı ok ile bir önceki malzemeye, Ctrl+aşağı ok ile bir sonraki
malzemeye konumlandırma işi yapabilirsiniz. Böylece bir malzemede 3 tane
indirim varsa 3 defa aşağı ok tuşuna basmamış olabiliriz.
17 numara benim işimi zorlaştırabilir. Çünkü ben TC nolarını okunurluğu artsın diye 999 999 99999 formatında yazıyorum. 11 karakter olursa bendeki nolar kırpılacaktır.
37 nolu madde en çok Koray Bey'in işine yarayacak sanırım. Çünkü bu durumdan rahatsız olduğunu yazmıştı.
1 nolu maddeyi inceleyemedim inşallah düzeltmişlerdi. 9-10 ay önce bununla ilgili bir mesaj atmıştım. "En kısa zamanda cevap yazılacak" denmişti. 9-10 ay geçti daha bir şey yok. Bundan anladığım mesajın kapanması için bu şekil bir cevap yazmışlar.
Diğer maddeler ya ilgimi çekmedi ya da işime yaramadı. Onları da inceledikçe buraya yazarım.
Logo bana göre gerçekten kullanıcı açısından hantal. Örneğin Enter ile geçişi ne için istemiştim. Van'da gıda toptancısı akrabamda çalışırken. Lks dos kullanıyorduk. Akşama doğru pazarlamacımız Hakkari veya başka bir şehirden gelince siparişleri hemen dökmeye başlıyorduk. Akrabam ürünü söylüyordu. Ben hemen yazıyordum. Sonra iskontoları yazmaya başlıyorduk.
3 lük bingo 5 5 3 diyordu. ben alt+q ya basıp 5 enter 5 enter 3 f2 aşağı ok
1300 bingo 5 3 diyordu. ben alt+q ya basıp 5 enter 3 f2 aşağı ok
....... şeklinde numeric keypad i 5 parmak kullandığım için hızlı hızlı giriyorduk. Ama lks win e geçince 5 5 3 hızlı giremiyordum. Çünkü enter yerine tab a basmam gerekiyordu.
Programı geliştirenler bazen kendilerini kullanıcı yerine koyup denemeliler. Hatta bir işletmeye gidip nasıl yaptıklarını seyretmeli seyrederken aksaklık varsa not almalı. Örneğin şunu düşünelim. Bir bilgisayar topladığımızı düşünelim. Elimdeki malzemeden bir kısmında ürün barkodu var, bir kısmında yok.,hdd lerde ürün barkodu yok ama üretici kodunu barkodu var. Bir bilgisayarı toplamak için 6 7 parçayı şöyle giriyorum.
sağ tıkla barkod girişi barkodu okut
diğerinin barkodu varsa barkodu okut
barkodu yoksa Esc ye bas
sağ tıkla üretici kodunu seç barkodddan okut.
barkodu olmayan için Esc ye bas.
Bu malzemeleri yukarıdaki gibi düşünün bir de şöyle düşünün.
Sağ tıklayıp barkod girişi deyin Gelen ekran sadece barkod değilde
kodu barkodu üretici kodu
xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx
şeklinde bir ekran olursa istediğim şekli Esc ye basmadan sağ tıklayıp uygun barkod girişini seçmeden her 3'ünü bir ekrandan girsem daha güzel olmaz mı?
Sadece bir tab veya bir enter veya mouse tıklaması ile istediğim yere geçip barkod okuyucudan okutabilirim.
Hele bir de bunun seri no işkence de var.
Ürün kodunu barkod okuyucu dan okutup girdim. Bana otomatik olarak seri giriş ekranına gitti
Burda bir daha sağ tıklayıp barkod girişi demem lazım.
Adamlar bırak ürün kodunu girmeyi bir tek seri numarasını okutup ürünü otomatik olarak satıra atıyor. Ürünün barkodunu bile girmene gerek kalmıyor. Biz logo kullanıcıları herhalde logo geliştiricilerine çok çektirmişiz ki onlar da bize girişleri zorlaştırarak yaptırıyorlar.
Hantallıkla ilgili olarak Shop manager daki malzeme sınıfını da örnek verebilirim. Malzeme sınıfı çok güzel bir mantık ama logo bunu bir işkenceye dönüştürmüş. Oradaki mantık. Eğer ürün malzeme sınıfına bağlı ise otomatik olarak malzeme sınıfının miktar ve tutar gibi bilgilerini hesaplatmalıydı.
Düşünün bir markette kasiyersiniz müşteri 20-30 parça ürün getirdi. "Biraz bekleyin ben bunları malzeme sınıfına göre ayırayım." diyemezsiniz. Logo yukarıdaki örnekte Halk 350 gr bisküvi demiştim. Müşterinin 4 çeşit ürün aldığını düşünelim 4 satır demektir faturada ama satırda malzeme sınıfı olarak seçerseniz. faturaya tek bir satırda dökülür. Bunun için her seferinde satır türü olarak malzeme sınıfı seçersiniz. Birde arka sıradaki müşterinin "Daha çok bekleyecek miyiz?", "Aracım uygunsuz yerde şimdi trafik ceza yazacak " gibi lafları da duyacaksınız.
Şimdi her malzeme sınıfında klavyeden seçip, sonra barkod okuyucudan okutmak mı ? Yoksa
Malzeme sınıfı zaten tanımlanmış sadece barkod okuyucudan dıt dıt dıt dıt diye okutup geçmek mi daha kolay? Faturayı kaydederken kendisi otomatik olarak hesaplasın. Zaten hangi malzemenin hangi malzeme sınıfına bağlı olduğunu yazmışım.
Herkese iyi çalışmalar.
(KY)