Rapor Üretici üzerinden T-SQL ile veya Standart raporlardan SQLINFO ile ilgili Alacak Devir Hızı değerine ulaşmak mümkün olabilir.
ESAS soru ise şu olmaladır, sonuç muhasebe datasından mı yoksa ticari datadan mı oluşturulacak ...
Net satışları bulabilmek için 600 den 611 ve 610 daki değerleri çıkarmak mı gerekecek yoksa STLINE daki GROSSTOTAL alanımı kullanılacak, bu tespitler yapıldıktan sonra SQL ve SQL info satırlarını yazmaya başlanabilir...
Alacak devir hızı :
Alacak devir hızı, işletme faaliyetleri sonucunda oluşan alacakların tahsil edilebilme hızını gösterir.
Satışların, ortalama ticari alacaklara bölünmesi ile hesaplanır.
Formülü şöyle yazabiliriz ;
Alacak Devir Hızı = Net Satışlar / Ortalama Ticari Alacaklar
Burada dikkat edilmesi gereken iki husus var.
Birincisi, formülde pay’da bulunan toplam net satışlar yerine işletmenin gerçekleşen vadeli satış tutarının alınması (yani peşin satış tutarlarının düşülmesi) daha doğru olacaktır. Çünkü payda’da bulunan ortalama ticari alacak tutarı vadeli satışların neticesinde oluşur.
İkincisi ise payda’daki alacaklar tutarında, sadece işletmenin satışları neticesi oluşan alacakların bulunması gerekir. Mesela personelden, ortaklardan, duran varlık satışından olan alacaklar gibi işletmenin asıl faaliyeti dışındaki alacaklar olmaması gerekir.
Alacak devir hızı hakkında yorum yaparken, işletmenin geçmiş yıllardaki ve ayni sektördeki diğer işletmelerin devir hızları ile sektör ortalama devir hızları ile mukayese etmek doğru olacaktır.
Tabii ki, normal şartlarda devir hızının yüksekliği işletmenin ticari alacaklarını çabuk tahsil ettiğini gösterir.