TIGER 2 YENİ RİSK ALANLARI ÇALIŞMA MANTIĞI

Gönderen Konu: TIGER 2 YENİ RİSK ALANLARI ÇALIŞMA MANTIĞI  (Okunma sayısı 2989 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı yavuzkartal

  • Yeni Kullanıcı
  • *
  • Karma: 0
RİSK LİMİTİNİ AŞAN BORÇLU BİR CARİ HESAPTAN GELEN HAVALE , NAKİT TAHSİLAT GİBİ MÜŞTERİNİN ALACAK HAREKETİNİ ETKİLEYEN İŞLEM GİRDİĞİMDE HALA CARİ HESAP RİSKİ AŞILMIŞTIR DİYE MESAJ VERİYO..BUNUN DIŞINDA RİSK LİMİTİNİ AŞMIŞ OLAN BU CARİ HESABA HERHANGİ BİR HAREKET GİRMEDİĞİMİZ HALDE KAYITLI OLAN HERHANGİ BİR İŞLEMİNE (GELEN HAVALE FİŞİ,ÇEK SENET BORDROSU,VEYA HERHANGİ Bİ FİŞ..) DEĞİŞTİR LE GİRİP KAYDETİP ÇIKMAK İSTEDİĞİMİZDE (MESELA FİŞ AÇIKLAMASINI DÜZELTMEK İÇİN) YİNE RİSK LİMİTİ AŞILMIŞTIR MESAJI VERMEKTE....BIRAKIN BUNLARIN HEPSİNİ Bİ TARAFA 100.000 YTL AÇIK HESAP LİMİTİ OLAN 78.277,46 (B) BAKİYESİ OLAN 19.200,17 YTL BEKLEYEN SİPARİŞİ OLAN MÜŞTERİMİN  HERHANGİ BİR SİPARİŞ FİŞİNDEN SATIR SİLİP KAYDETMEK İSTEDİĞİMDE YİNE CARİ HESAP RİSKİ AŞILMIŞTIR MESAJI VERDİ..PES DEDİM ARTIK..BU KRİZİN OLDUĞU HASSAS DÖNEMDE BU KADAR MAĞDUR EDİLMEMEMİZ GEREKİRDİ.İŞİ GÜCÜ BIRAKTIK BUNLARLA UĞRAŞIYORUZ.SON ÖRNEĞİMLE İLGİLİ CARİ KARTIN RİSK ALANININ RESMİNİ YOLLUYORUM LÜTFEN BAKIN..TŞK.  resim eklemeye çalıştım ama sanırım buda çalışmıyo..ilgilenirseniz sevinirim
« Son Düzenleme: 25.11.2008, 16:17 Gönderen: yavuzkartal »

Çevrimdışı netcom021

  • LOGO Bayi
  • Logo Uzmanı
  • *****
  • Karma: 13
Ynt: TIGER 2 YENİ RİSK ALANLARI ÇALIŞMA MANTIĞI
« Yanıtla #1 : 29.11.2008, 14:12 »
Merhaba,
Bu söylediklerimi tiger için söylemiyorum. Go ve lks2 için söylüyorum. Mantığı tiger için de farklıdır.

Önceki versiyonlarda bir risk rakamı vardı. Bu rakamı geçen tutarlarda size uyarı veriyordu. Ama bu uyarıyı vermek için çalışma bilgileri (tiger da ticari sistem yönetimi dir sanırım)  /Cari Hesap kısmında Risk kontrolü Yapılacak İşlemler başlığı altında hangi fişlerin işlenmesi durumunda risk kontrolü yapılacağını belirtiyorsunuz. İşte sizin havale veya nakit giriyorum ama düşmüyor hatasına gireceğiniz yer burasıdır. Burada kasa işlemleri kontrol edilecekler listesinde olmayabilir.

Onun dışında değiştir dediğinizde sizi uyarması normaldir. Çünkü Siz F2 ye bastığınızda açıklamayımı değiştirdi, şunu mu değiştirdi, bunu mu değiştir di diye bir kontrol yapmaz genel olarak değiştirme prosedürünü uygular.

  İleriki versiyonlarda ise genel bir toplam risk tutarı yerine bölüm bazında riskler de takip edilmeye başlandı.
  Açık hesap için şu kadar, çek senet için şu kadar , irsaliye için şu kadar, sipariş için şu kadar diye belirtiyorsunuz. Riski ister toplam bazda ister bölüm bazında risk takibi yapılacak diye belirtebiliyorsunuz.

Kolay gelsin.

(KY)

Çevrimdışı yavuzkartal

  • Yeni Kullanıcı
  • *
  • Karma: 0
Ynt: TIGER 2 YENİ RİSK ALANLARI ÇALIŞMA MANTIĞI
« Yanıtla #2 : 06.12.2008, 10:25 »
KASA İŞLEMLERİ, GELEN HAVALE FİŞİ VE BUNA BENZER TAHSİLAT İŞLEMLERİNE AİT  RİSK KONTROLÜNÜ İŞLEM BAZINDA KALDIRABİLECEĞİMİZ Bİ YER VARSA SÖLERSENİZ SEVİNİRİM BEN BAKIYORUM GÖREMİYORUM ÇÜNKÜ..TİCARİ SİTEM YÖNETİMİNDE MENÜ OLARAK SEÇENEKLER VAR BURDA İŞLŞEM SEÇEMİYORSUNUZ..CARİ HESAP KARTINDA DA GELEN HAVALE VEYA NAKIT TAHSILAT İŞLEMİ İLE İLGİLİ RİSK KONTROLÜNÜN KALDIRILACAĞI Bİ ALAN YOK...VARSA TARİF EDİN LÜTFEN...SİPARİŞLE İLGİLİ KONUDA İSE AÇIKLAMAYI SADECE ÖRNEK OLARAK VERDİM...SİPARİŞE DEĞİŞTİRLE GİRİP TUTARI ETKİLEMEYEN Bİ İŞLEM YAPTIĞINIZDA VE KAYDETMEK İSTEDİĞİNİZDE RİSK KONTROLÜ YAPIYO...RİSKİ AŞAN Bİ DURUM OLMADIĞI HALDE BUNU YAPIYO...SORUN OLAN ŞU:DEĞİŞTİRLE GİRİP KAYDET DİYEREK ÇIKMAK İSTEDİĞİNİZDE SANKİ YENİ Bİ SİPARİŞ EKLEMİŞİNİZ GİBİ ALGILAMASI.AMA YENİ Bİ EKLEME YOK..HATASI RİSKE DAHİL ETMİŞ OLDUĞU BİR FİŞİ YENİDEN RİSKE DAHİL ETMESİ YANİ..GENEL DEĞİŞTİRME PROSEDÜRÜNÜ DEMİŞİNİZ..BU PROSEDÜRÜ ANLATIN ONA GÖRE YAPALIM..HEM DEĞİŞTİRMEYİ ÖĞRENMİŞ OLURUZ..O ZAMAN BELKİ RİSKE DAHİL ETMEZ BUNU....SON OLARAK DA İLERİKİ VERSİYONLARDA TOPLAM RİSK TUTARI YERİNE BÖLÜM BAZINDA RİSKLER TAKİP EDİLMEYE BAŞLANDI DEMİŞİNİZ..BUNLAR TOPLAM RİSK İN YERİNE YAPILMADI..SADECE Bİ ALTERNATİF İZLEME SEÇENEĞİ SUNULDU...İŞLEMLER BAZINDA DA TAKİP YAPILABİLECEK DENİLDİ..BENİM VERDİĞİM ÖRNEKLERİN HEPSİ "RİSK TAKİBİ TOPLAMLAR BAZINDA"  YA GÖRE VERİLEN ÖRNEKLER..YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞTIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ AMA ŞU AN HERHANGİ Bİ YARDIMI OLMADI..ZATEN LOGO DA RİSKLERLE İLGİLİ TAHSİLATTA RİSK KONTROLÜ YAPMASINI SİPARİŞİ DEĞİŞTİR/KAYDET YAPTIĞINDA YENİ Bİ FİŞ GİBİ ESKİ FİŞİ RİSKE DAHİL ETMESİ DURUMUNU HATA OLARAK KAYITLARINA ALDI...ÇÜNKÜ SAÇMALIĞIN DİK ALAASI..TEŞEKKÜR EDERİZ  SİZEDE KOLAY GELSİN

Çevrimdışı netcom021

  • LOGO Bayi
  • Logo Uzmanı
  • *****
  • Karma: 13
Ynt: TIGER 2 YENİ RİSK ALANLARI ÇALIŞMA MANTIĞI
« Yanıtla #3 : 07.12.2008, 01:43 »
Merhaba,
Kavramanız açısından bir örnek üzerinden gidelim isterseniz. Borcu 0 (sıfır) olan bir müşteri veya yeni bir müşteri ekleyin.
Cari hesabın Risk Bilgileri sekmesine geçin açık hesap limitine 100 000 yazın.
risk takibi toplamlar bazında olsun (sizin istediğiniz şekilde)
Altta Risk Limiti aşıldığında grubunda açık hesapta kullanıcı uyarılacak şeklinde değiştiriyorsunuz.
Bu şekilde cari kartımızı kaydediyoruz.
Daha sonra Ticari Sistem Yönetimi/Tanımlar/Finans Parametreleri kısmına geçiyoruz.
Ortalara yetişmeden Risk Kontrolü Yapılacak İşlemler diye bir seçenek var onun karşısındaki boşluğa çift tıklıyoruz. Burada ben hepsini seçtim siz uygun olmayanları seçmezsiniz.
Yalnız versiyon hatasımı başka bir şey mi bilemiyorum. Bunu seçtikten sonra tiger dan çıkıp bir daha girseniz iyi olur. Çünkü bende risk uyarısı vermiyordu. Kapatıp açınca düzeldi.(Ya da bu değişikliği yapmadan önce kaydettiğiniz fatura veya diğer fişlerin riski etkileyecek checklerinin seçili olmasına dikkat edin. )
Bu adımdan sonra 100 000 ytl lik bir fatura kesince uyarı vermedi. Faturayı değiştirip 100000,11 yapıp kaydedince uyarı verdi. Yine 100 000 yapıp kaydettim.
20 000 ytl kasadan tahsilat yaptım. Yukarıdaki kontrol edilecek işlemlerde kasayı seçtiğim için bu tahsilatın Riski etkileyecek checki seçili olarak geliyor.
  15 000 ytl değerinde bir bir fatura daha girelim. Ben kaydedince beni uyarmadı. çünkü riski 80 000 + 15 000 = 95 0000 civarında olduğu için bir uyarı vermedi.

   Bu mantığı bir kendi sisteminizde adapte etmeye çalışın. Bir problem olursa yine devam edersiniz.

Genel prosedürden kastım şuydu.( Sizin yapacağınız bir şey yok) Bir fatura eklendiğinde hiç bir şey yapmadığınız halde F3 e iptal için bastığınızda Değişiklikleri kaydedeyim mi diyor halbuki biz hiç bir şey yapmamışız. genel prosedür derken fatura kaydı için genel bir şablon oluşturulmuştur. F2 ye bastığınızda şöyle bir işlem gerçekleşebilir.

Fatura tarihini yaz
Fatura nosunu yaz.
cari kodunu yaz.
fatura tutarını yaz.
...
....
alanların kaydı bitince aşağıdaki kontrolleri de yap.
eksiye düşenleri kontrol et
risk kontrolünü yap.
 Bu her fatura kaydedildiğinde yapılabilecek bir işlemdi. Şöyle bir yöntem de izlenmiş olabilir.
Faturayı değiştir ile içine geçip daha sonra F2 ye basarsanız.

Eğer fatura tarihi değişmişse  fatura tarihini yaz. yoksa boşver.
Eğer fatura nosu değişmişse  fatura nosunu yaz. yoksa boşver.
Eğer cari kodu    değişmişse  cari kodunu  yaz. yoksa boşver.
Eğer fatura tutarı değişmişse  fatura tutarını yaz risk, kontrolü yap  yoksa boşver.

gibi bir şablona göre kayıt prosedürü uygulanabilir. Ben mantıktan bahsetmiştim. burada sizin yapabilecağiniz bir şey yok. Anlamanız açısından yazmıştım.

"SON OLARAK DA İLERİKİ VERSİYONLARDA TOPLAM RİSK TUTARI YERİNE BÖLÜM BAZINDA RİSKLER TAKİP EDİLMEYE BAŞLANDI DEMİŞİNİZ..BUNLAR TOPLAM RİSK İN YERİNE YAPILMADI..SADECE Bİ ALTERNATİF İZLEME SEÇENEĞİ SUNULDU...İŞLEMLER BAZINDA DA TAKİP YAPILABİLECEK DENİLDİ." demişsiniz.
Ordan toplam riskin yerine yapılmadı demişsiniz. Benim anladığım kadarıyla izleme değil aynı zamanda kontrol amaçlı da kullanılıyor. Örneğin:
Açık hesap                 : 100 000
İrsaliye                       :  20 000
Sipariş (Sevkedilebilir)   :  10 000
                  ---------------------------------------------
toplam                        130 000 limit verdiğimizi varsayalım.
Cari hesaptaki Risk takibi bölümünde risk kontrolü işlemler bazında yapılacak seçeneğini seçelim.
İrsaliye için de risk limiti aşıldığında kullanıcı uyarılacak seçili iken ve Hiç bir hareketi yokken
21 000 ytl lik bir irsaliye kaydettiğimizde 130 000 ytl limitimiz olduğu halde irsaliye için 20 000 sınırını aştığımız için bize uyarı verir.

Umarım kafanızdaki sorular biraz dağılmıştır. Eğer dağılmadıysa mesaja devam edin bakalım.

İyi çalışmalar.

(KY)

Çevrimdışı yavuzkartal

  • Yeni Kullanıcı
  • *
  • Karma: 0
Ynt: TIGER 2 YENİ RİSK ALANLARI ÇALIŞMA MANTIĞI
« Yanıtla #4 : 12.12.2008, 17:59 »
yazışarak anlaşamıyoruz :) ..anladığım şimdilik bu..ilgileniyosunuz gerçekten çok teşekkür ediyorum....ben kullanıcı uyarılacak seçeneğini kullanamam sistemimi buna adapte edemem..adapte olması gereken logo...riski aşan müşterimden tahsilat yapıp çek girişi girmek istediğimde riski aşılmıştır diyo.sadece çek/senet girişi yaptığımda risk kontrolünü kaldıracağım bi yer varmı..risk kontrolü yapılacak işlemlerde "bordrolar" diye bi seçenek var..ama onu kaldırdığımda müşterinin vadesi hemeyen çeklerini riske dahil etmemiş olucam bu durumda...."ciro edildi", "tahsile verildi, "teminata verildi pozisyonundaki çekler ne olucak..bordroda risk kontrolünü kaldırayıp cari kartın içindeki risk bilgilerinde çek risk çarpanını 0 yapmış olsam bu sefer yine çek girişi yaparken o caride hata verecek....""ilk verdiğiniz cevapta o fişlerle ilgili kontrolü kaldırın demiştiniz..ama fiş bazında değil modül bazında var seçeneklerde...ve önceki mesajımda yazdğım sorunlar da halen sorun... mesela ben hep alınan sipariş üzerinden örnek verdim..sipariş üzerinden yaptığımda karşıma çıkan sorunları söyledim... ama siz hep fatura üzerinden örnek verdiniz. fatura zaten direk açık hesap riskini etkileyen işlem.bunların biribiri ile alakası yok.sipariş açık hesapı etkilemiyoki...ben açık hesabı etkilemeyen alınan sipariş hareketi üzerinden bu örnekleri yapmanızı isterdim.neyse burda iletişim bu kadar işde...saygılar sunuyorum

Çevrimdışı netcom021

  • LOGO Bayi
  • Logo Uzmanı
  • *****
  • Karma: 13
Ynt: TIGER 2 YENİ RİSK ALANLARI ÇALIŞMA MANTIĞI
« Yanıtla #5 : 13.12.2008, 17:42 »
.ben kullanıcı uyarılacak seçeneğini kullanamam sistemimi buna adapte edemem..adapte olması gereken logo...riski aşan müşterimden tahsilat yapıp çek girişi girmek istediğimde riski aşılmıştır diyo.sadece çek/senet girişi yaptığımda risk kontrolünü kaldıracağım bi yer varmı..

  Onu kullanamazsanız bunu adapte edemezseniz Nuh der peygamber demezseniz biz de hiç bir şey yapamayız. :D Bence siz şu an önyargıyla mesajlara baktığınız için olmuyor olmuyor durumlarındasınız.
Bakın her şeyi unutup bana bir kaç kayıt örnekli mesaj atın ona göre bir fikrim varsa söyleyeyim. Ama bence şu an siz bir hata yapıyorsunuzdur. Daha önceki mesajımdaki gibi örnekli bir kaç kaydı yazarsanız. Şunu şöyle yaptım. böyle yaptım. Burada şu uyarıyı yapması lazım. Ama uyarı vermedi gibi yazarsanız biz de ona göre bakarız.

İyi çalışmalar.

(KY)

Çevrimdışı yavuzkartal

  • Yeni Kullanıcı
  • *
  • Karma: 0
Ynt: TIGER 2 YENİ RİSK ALANLARI ÇALIŞMA MANTIĞI
« Yanıtla #6 : 15.12.2008, 16:01 »
BEN ONU KULLANAMAYIZ BUNU ADAPTE EDEMEYİZ GİBİ ÖNYARGILI Bİ DURUMDA DEĞİLİM..BURDA KULLANICI UYARILACAK DİYE Bİ SEÇENEKLE HAREKET ETTİĞİMDE SİPARİŞİN SEVKEDİLME İNSİYATİFİNİ OPERASYONDAKİ ELEMANA BIRAKMIŞ OLACAĞIZ.KULLANICI UYARILACAK SEÇİMİYLE ÜRETMİŞ OLDUĞUNUZ ÇÖZÜM İNSAİYATİF KULLANMAMASI GEREKEN PERSONELE İNSİYATİF KULLANDIRACAK..SİZ İSTESENİZDE İSTEMESİNİZDE..BU SEÇENEĞE YANLIŞLIKLA DEVAM DA DİYEBİLİR..ART NİYETLİDE OLABİLİR...HERNEYSE BEN BUNU Bİ ÇÖZÜM OLARAK DİKKATE ALMADIM ALAN BİRİDE OLURMU BİLMİYORUM...SİZ VERDİĞİM DETAYLI ÖRNEKLERİ CVPLAMAK YERİNE ZATEN TEK CÜMLEMDEN BENİ NUH DİYEN PEYGAMBER DEMEYEN ADAPTE OLAMAYAN BİRİ YAPTINIZ..SAOLUN..BEN SİPARİŞ FİŞİNDEN ÖRNEK VERİYORUM SİZ FATURAYLA DENE DİYOSUNUZ ODA Bİ GARİPTİ..BUNUN NEYİNİ DENİCEM..ZATEN FATURA AÇIK HESABI DİREK ETKİLİYO..BENİM SORUNUM BU PROBLEMLERİN AÇIK HESABI ETKİLEMEYEN AMA AÇIK HESAP RİSKİNDEN DÜŞÜLMUÜŞ OLAN SİSTEMDEKİ BİR ALINAN SİPERİŞDE HERHANGİ Bİ DEĞİŞİKLİK YAPTIĞIMDA BUNU YENİ EKLENEN SİPARİŞMİŞ GİBİ RİSKE EKLEMESİ VE KAYDETMEMESİ.... SİZİ YORDUK :) BURDA Bİ ÖRNEK VERMEYE GEREK YOKKİ GAYET AÇIK VE NET....AÇIK HESAP LİMİTİ VERİN..ALINAN SİPARİŞİ RİSK OLARAK SEÇİN....RİSK LİMİTİ KADAR ALINAN SİPARİŞ GİRİN.KAYDEDİN..SONRA AYNI FİŞE TEKRAR GİRİP KAYDETMEYİ DENEYİN..KAYDETMEYECEK..YENİ BİR FİŞ EKLİYOMUŞUNUZ GİBİ RİSK GÖRÜCEK...DAHA NASIL ANLATMALIYIM ANLAMADIM...

Çevrimdışı netcom021

  • LOGO Bayi
  • Logo Uzmanı
  • *****
  • Karma: 13
Ynt: TIGER 2 YENİ RİSK ALANLARI ÇALIŞMA MANTIĞI
« Yanıtla #7 : 16.12.2008, 00:39 »
BEN ONU KULLANAMAYIZ BUNU ADAPTE EDEMEYİZ GİBİ ÖNYARGILI Bİ DURUMDA DEĞİLİM..BURDA KULLANICI UYARILACAK DİYE Bİ SEÇENEKLE HAREKET ETTİĞİMDE SİPARİŞİN SEVKEDİLME İNSİYATİFİNİ OPERASYONDAKİ ELEMANA BIRAKMIŞ OLACAĞIZ.KULLANICI UYARILACAK SEÇİMİYLE ÜRETMİŞ OLDUĞUNUZ ÇÖZÜM İNSAİYATİF KULLANMAMASI GEREKEN PERSONELE İNSİYATİF KULLANDIRACAK..SİZ İSTESENİZDE İSTEMESİNİZDE..BU SEÇENEĞE YANLIŞLIKLA DEVAM DA DİYEBİLİR..ART NİYETLİDE OLABİLİR...HERNEYSE BEN BUNU Bİ ÇÖZÜM OLARAK DİKKATE ALMADIM ALAN BİRİDE OLURMU BİLMİYORUM
   Ben mantığı anlamanız şu örneği bir deneyin dedim. Size uygun olan ve olmayan yerlerini ayıklamak size kalacak. Biz sizin istediğinizi dört dörtlük karşılayacaz diye bir şey demiyoruz. Ben orda fatura örneği verdim siz siparişe uygulayın önemli olan yöntemi kavramanız. Siz mesajı gördükten sonra isterseniz işlem durdurulacak deyin. o sizin ihtiyacınız olan bir şey. onu kendinize siz uyarlayacaksınız.

BURDA Bİ ÖRNEK VERMEYE GEREK YOKKİ GAYET AÇIK VE NET....AÇIK HESAP LİMİTİ VERİN..ALINAN SİPARİŞİ RİSK OLARAK SEÇİN....RİSK LİMİTİ KADAR ALINAN SİPARİŞ GİRİN.KAYDEDİN..SONRA AYNI FİŞE TEKRAR GİRİP KAYDETMEYİ DENEYİN..KAYDETMEYECEK..YENİ BİR FİŞ EKLİYOMUŞUNUZ GİBİ RİSK GÖRÜCEK...DAHA NASIL ANLATMALIYIM ANLAMADIM...
  Ben 1.75.0.1 ve 1.83.0.0 versiyonlarında denedim. Hiç hareketi olmayan bir cariye risk limiti kadar sipariş girdim.(örneğin 135.000 ytl) Normal kaydetti. düzeltip açıklama girdim kaydettim. normal kaydetti. Ama onu 135.000,11 ytl yapınca uyarı veriyor. Bu da normaldir. Ama buna değiştir yapıp mesela açıklama ile oynadığım halde kayıt yaparken yine uyarı veriyor. Bu da size önceden bahsettiğim logo nun kayıt için logo nun uyguladığı bir yöntem olarak görüyorum.
 Bu konudan muzdaripseniz logo ya bir mail atın isterseniz.
  Örnek verin derkenbende hata çıkmıyor sizde çıkıyorsa ya ben yanlış yapıyorum ya siz yanlış yapıyorsunuz. Bir örnek verin ben kendi yoluma göre değil sizin yolunuza göre takip edeyim. Örnek üzerinde hatalar daha çabuk belli olur ondan örnek verin dedim.
Cari hesabımda riskle ilgili bilgilerim şöyledir.  şu tutarları şu seçenekleri seçmişim. alınan siparişleri şu şekilde kaydediyorum. (öneri veya sevkedilebilir. )
Şu rakamı yada şu tahsilatı ekleyince bana uyarı vermesi lazım vermiyor. ya da veriyor.
gibi yazarsanız bende sizin yaptığınızı birebir takip eder nerde yanlış yaptığımı bulabilirim.
İyi çalışmalar.

(KY)