Verilerimi iyi bir şekilde korumak için yapmam gerekenler bana düşen görevler

Gönderen Konu: Verilerimi iyi bir şekilde korumak için yapmam gerekenler bana düşen görevler  (Okunma sayısı 1161 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı cengizates

• Yeni Kullanıcı
  • *
Acemi kullanıcıyım ama sanırım şunları yapmam gerek

1 - Db nin muhakkak düzenli aralıklarla yedeğini almak
2 - Server ın UPS inin durumunu kontrol ederek enerji kesintisi durumunda server ın elektrik kesintisi yaşamasının önüne geçmek.

Sizlerinde bu maddelere ek önerileriniz varsa lütfen paylaşın.

Birde nette gezinirken Dr. Volkan Tunalı nın şöyle bir makalesine ulaştım. Makale içeriğinde V9olkan bey ağır bir şekilde bozulmuş bir MsSQL server ın bakımını nasıl yaptığını anlatıyordu.

-------------------------
"Zaman zaman müşterilerimizin MS SQL Server 2000 veritabanı dosyalarında bozulmalar oluyor. Çoğunlukla bu bozulmaları DBCC CHECKDB komutuyla tamir etmek mümkün oluyor. Ancak bazen öyle bozulmalarla karşılaşıyoruz ki CHECKDB bile yapılamıyor. Böyle durumlar için kullandığımız ve her zaman işimize yaramış bir prosedür önereceğim. Gün gelir hayat kurtarıcı olabilir.

0- Bozuk veritabanının detach edilmiş olduğunu varsayıyoruz öncelikle.

1- Aynı isimle boş bir database oluşturun.

2- select status from sysdatabases where name= 'db_name' ile yeni yaratılan database’in durumunu kontrol edin. Dönecek değer “1077936153″ gibi bir değerdir. (db_name:Yeni yaratılan database’in adı)

3- Database’in durumunu Emergency (bypass recovery) moduna geçirmek için sysdatabasestablosunda database’in status bilgisini değiştirmek gerekir.
Bunun için (sysdatabases tablosunda yasak yapabilmek için) şu satırları çalıştırın:
–> sp_configure 'allow yasak',1

–> Reconfigure WITH OVERRIDE

4- yasak sysdatabases set status = -32768 where name='db_name' ile status değerini değiştirin.

5- SQL Server servisini durdurun.

6- Bozuk data dosyasını boş data dosyası uzerine kopyalayın. Yeni database’in log dosyasını silin.

7- SQL Server servisini çalıştırın.

8- DBCC rebuild_log('db_name','c:\data\....._log.ldf') satırını çalıştırın.

9- “Warning: The log for database ‘test’ has been
rebuilt. Transactional consistency has been lost. DBCC CHECKDB should
be run to validate physical consistency. Database options will have to
be reset, and extra log files may need to be deleted.” mesajını alırsınız.

10- Daha sonra dbcc checkdb('db_name') komutunu çalıştırın.

11- Database DBA use only modundadır. Özellikler->Options bölümünden restrict access check’ini kaldırın.

12- Şu satırları çalıştırın:
–> sp_configure 'allow yasak',0
–> reconfigure WITH OVERRIDE

13- Database’iniz kullanıma hazır olacaktır.

Komutların doğru sırası aşağıdaki gibi izlenmeli :

sp_configure 'allow yasaks',1
go

reconfigure with override
go

yasak sysdatabases

set status=-32768 where dbid=DB_ID(‘db_name’)
go

sp_configure ‘allow yasaks’,0
go

reconfigure with override
go

dbcc rebuild_log(‘db_name’,'c:\data\DB0001_log.ldf’)

go

dbcc checkdb(‘db_name’)
go"
----------------------------------------------

iyi çalışmalar dileğiyle

Çevrimdışı Koray Ü.

• Logo Uzmanı
1 - Db nin muhakkak düzenli aralıklarla yedeğini almak
2 - Server ın UPS inin durumunu kontrol ederek enerji kesintisi durumunda server ın elektrik kesintisi yaşamasının önüne geçmek.

yedek çok önemli.
ben günde 3 kere başka bir hard diske, haftada bir kere de cd üzerine yedek alıyorum.
artık bir şey olursa da Alllah'tan...

Çevrimdışı yildirim

• Logo Kullanıcısı
  • **
Benim tavsiyem Sql'de bir maintenance plan oluşturup her gece data base'nin yedeğini full harici bir yere yedeğini alsın veya herhangi bir imaj alma programı ile task oluşturup her gün komple database serverinin imajını harici bir yere alsın.Server sayına göre hepsini besleyebilecek bir ups mutlaka sistemine dahil et.
« Son Düzenleme: 20.04.2012, 10:33 Gönderen: yildirim »

Çevrimdışı ARSLAN_Aslan

• LOGO Bayi
  • Logo Uzmanı
  • yazilimyeri.com
Benim tavsiyem Sql'de bir maintenance plan oluşturup her gece data base'nin yedeğini full harici bir yere yedeğini alsın veya herhangi bir imaj alma programı ile task oluşturup her gün komple database serverinin imajını harici bir yere alsın.Server sayına göre hepsini besleyebilecek bir ups mutlaka sistemine dahil et.

Arada birde aldığın yedekleri başka bilgisayarda geri dönüş yapıla biliyor mu bak. :)